اجزای شبکههای کامپیوتری
همانطور که در مقاله (مسئول امنیت شبکه چه وظایفی دارد و باید دقیقا مراقب چه باشد؟) گفته شد، هدف از ایجاد یک شبکه در بستر وب و کامیپوتر، به اشتراک گذاشتن دادههای مختلف بین چندین کاربر است.
در ساده ترین مثال برای شبکه میتوان به سیستمهای یک شرکت اشاره کرد. وقتی که تعدادی کامپیوتر با هم دیگر شبکه هستند. در این کامپیوترها یک پوشهای به نام شبکه ایجاد میشود. اگر کارمند ۱ به فایلی نیاز داشته باشد که در کامپیوتر کارمند ۲ است، دیگر نیازی به رد و بدل کردن فلش مموری یا CD و .. نیست. فایل مورد نظر توسط کارمند ۲ در پوشه شبکه قرار میگرد و کارمند ۱ این پوشه را برمیدارد. به همین سادگی.
پس میدانیم با استفاده از شبکه میتوان اجزای مختلف درون یک کامپیوتر را بین Workstationهای مختلف به اشتراک گذاشت. برای انجام این کار به یک کامپیوتر با چند هارد نیاز داریم. تمام Workstation ها یا ایستگاههای کاری داخل شبکه، هاردهای خود را به اشتراک گذاشته و در نتیجه تمام پرسنل یک شرکت به دادههای ذخیره شده در کل شبکه دسترسی دارند.
البته در صورت اجازه و ایجاد دسترسی برای کاربران، که توسط مسئول امنیت شبکه کاملا قابل کنترل است. یعنی بنا به شرایط و دلایل خاص دسترسی به محیط شبکه برای یک فرد خاص، نیاز به دریافت مجوز از سوی مدیر شبکه است.
فایل سرور
فایل سرور یا File server یک کامپیوتر بسیار قدرتمند است که اجرای یک نرمافزار خاص را به عهده دارد. از طریق فایل سرور میتوان تمامی فایلهای داخل شبکه را در اختیار کاربران مختلف با سطوح دسترسی مختلف گذاشت. البته همانطور که در بالا ذکر شد، کاربران برای دسترسی به فایل مورد نظرشان باید مراحل احراز هویت و امنیتی شبکه را طی کنند.
تمامی فعالیتهای یک فایل سرور (File server) میتواند از طریق مانیتوری به نام کنسول، کنترل و نظارت شوند. معمولا مسئولیت نظارت و مانیتورینگ شبکه، مسئول امنیت شبکه است. مسئول امنیت شبکه میتواند تمامی عملیاتهای داخل شبکه را نظارت کند.در شرکتها و مجموعههای بزرگ با تعداد نفرات بالا، افرادی که قصد ورود به شبکه را داشته باشند، باید با سرپرست یا مدیر شبکه ارتباط برقرار کرده و درخواست خود را مبنی بر اتصال به شبکه به صورت اینترنتی و در یک کارتابل آنلاین ارسال کنند. سرور (File server) حافظه بسیار قدرتمندی دارد که برای ذخیرهسازی مسیرهای کش و فایلها مورد استفاده قرار میگیرد. Novell Netware و Windows NT دو سیستم عامل در شبکه هستند که بر روی یک سرور نصب و اجرا میشوند.
فایل سرور یا File server یک کامپیوتر بسیار قدرتمند است که اجرای یک نرمافزار خاص را به عهده دارد. از طریق فایل سرور میتوان تمامی فایلهای داخل شبکه را در اختیار کاربران مختلف با سطوح دسترسی مختلف گذاشت. البته همانطور که در بالا ذکر شد، کاربران برای دسترسی به فایل مورد نظرشان باید مراحل احراز هویت و امنیتی شبکه را طی کنند.
تمامی فعالیتهای یک فایل سرور (File server) میتواند از طریق مانیتوری به نام کنسول، کنترل و نظارت شوند. معمولا مسئولیت نظارت و مانیتورینگ شبکه، مسئول امنیت شبکه است. مسئول امنیت شبکه میتواند تمامی عملیاتهای داخل شبکه را نظارت کند.در شرکتها و مجموعههای بزرگ با تعداد نفرات بالا، افرادی که قصد ورود به شبکه را داشته باشند، باید با سرپرست یا مدیر شبکه ارتباط برقرار کرده و درخواست خود را مبنی بر اتصال به شبکه به صورت اینترنتی و در یک کارتابل آنلاین ارسال کنند. سرور (File server) حافظه بسیار قدرتمندی دارد که برای ذخیرهسازی مسیرهای کش و فایلها مورد استفاده قرار میگیرد. Novell Netware و Windows NT دو سیستم عامل در شبکه هستند که بر روی یک سرور نصب و اجرا میشوند.
معرفی ایستگاهکاری (workstation)
ایستگاه کاری یا WorkStation رایانههایی هستند که به منظور کارهای خاص و با اهدافی مانند اجرای خدمات سنگین و بدون استراحت تولید شدهاند. همچنین دررایانههای workstation، به این موضوع توجه شده است تا کاربر و استفاده کننده بتواند سیستم را بر اساس نیاز و میزان بودجهی خود اختصاصی سازی کند تا بتواند به بهترین حالت کاری خود دست پیدا کند و طبیعتا در یک WorkStation امکان بهرهگیری از دامنهی وسیعتری از پردازندهها، حافظ و تجهیزات ذخیرهسازی وجود دارد. در تولید یک WorkStation معمولا پنج هدف زیر لحاظ می شود:
فرآهم نمودن توان پردازشی :
در این رایانهها این امکان وجود دارد تا در صورت نیاز به توان بیش از یک پردازنده روی سیستم نصب و اجرا کرد. به عنوان مثال میتوان در سیستمهای WorkStation یک یا دو پردازنده Core i7 همزمان داشت. با توجه به اینکه نرمافزارهای زیادی مانند: after effects، نرمافزارهای مهندسی مدلینگ و آنالیز وجود دارند که عمکرد آنها به شدت وابسته به توان پردازشی کامپیوتر هستند.
قابلیت Render سریع :
قابلیت رندرکردن اطلاعات در سریعترین زمان ممکن یکی دیگر از اهداف این WorkStation است. در این رایانهها امکان استفاده از کارتهای گرافیکی همانند NVidia Tesla ،NVidia Quadro و همچنین خانواده سری P – Intel وجود دارد. توجه داشته باشید که کارتهای گرافیکی که برای مصارفی مانند بازی وجود دارند الزاما با کارتهای گرافیکی در WorkStation یکی نیستند. در کارتهای گرافیکی مناسب برای بازیهای رایانهای پارامترهای متناظر با Frame Rate بالا تولید میشوند ولی در کارتهای گرافیک حرفهای و صنعتی به بسیاری پارامترهای دیگر نیز توجه میشود و این قابلیت فراهم است تا نرم افزارهای مختلفی مانند خانواده CAD مورد استفاده قرار بگیرند. توجه داشته باشید، در هنگام خرید برخی WorkStationها، کارتهای گرافیکی نیز به صورت پیش فرض در این رایانهها قرار داده شده است.
فضای ذخیرهسازی با ظرفیت بالا :
پشتیبانی ازهاردها و ابزار ذخیره سازی با تعداد و ظرفیت بالا یکی دیگر از اهداف اصلی تولید این رایانهها است. در طراحی این سیستمها سعی شده است تا علاوه بر قابلیت اتصال انواع هارد دیسکها، قابلیتهایی مانند Raid سختافزاری نیز دیده شود تا نگرانی بابت رسیدن به ظرفیت مورد نیاز نداشته باشند. در WorkStation که از پردازنده Intel Xeon E3 استفاده شده است، امکان ارتباط از طریق تکنولوژی SATA 3.0 فرآهم است و با استفاده از این درگاه، امکان انتقال داده با نرخ 6Gbps وجود دارد.
حافظه با ظرفیت بالا :
یک WorkStation معمولا توان پشتیبانی از دو برابر حافظه نسبت به یک سیستم معمولی را دارد. با توجه به این موضوع، امکان اینکه بتوان پروژههای بزرگتری را با استفاده از WorkStation اجرا نمود، وجود دارد. یکی دیگر از ویژگیهای از رایانهها، پشتیبانی از حافظه با قابلیت Error-Correction Code و یا ECC است. این ویژگی امکان تشخیص و تصحیح خطا بر روی حافظه را با دقت 99.9998 درصد فرآهم کرده است. بهرهگیری از تکنولوژی ECC میتواند در رفع مشکلات ناشی از وقوع خطا در حافظه، بسیار کمک کننده باشد.
قابلیت اعتماد و کاهش DownTime :
افزایش قابلیت اعتماد کارکرد سیستم و کاهش DownTime را شاید بتوان یک شاخص بارز در یک WorkStation در قیاس با رایانههای معمولی دانست. این سیستمها برای بیوقفه کار کردن طراحی شدهاند پس یکی از موضوعات قابل اهمیت بحث انتقال حرارت است که در WorkStation نگاه متفاوتی به آن شده است. در جهت کاهش DownTime امکاناتی مانند دسترسی از طریق KVM نیز در بعضی از مدلها دیده شده است که با توجه به برند تولیدکننده مانند HP iLO ، Dell iDrac و IPMI شناخته میشوند.
سرور فیزیکی
از تجهیزاتی که نقش زیادی در شبکه به عهده آن است میتوان به سرور فیزیکی اشاره کرد. عموما قیمت سرورها نسبت به سایر تجهیزات شبکه گرانتر است. به همین دلیل انتخاب سرور مناسب از نظر برند و کارآیی، بسیار مهم و امری کاملا تخصصی است. انتخاب سرور نامناسب میتواند باعث بروز مواردی مانند: کندی در سرعت بارگزاری و فرخوانی اطلاعات، خرابیهای مکرر و هزینه های پشتیبانی ناخواسته شود، که برای جلوگیری و پیشگیری از این امر سعی کنید تا حد امکان از یک متخصص در حوزه شبکه هنگام خرید این قطعات استفاده نمایید.
سوالی که عموما در اینجا مطرح می شود، تفاوتهای سرور و ورک استیشن است که می توان به نکات زیر اشاره کرد:
از بهترین و شناخته ترین برند ورک استیشن می توان به ورک استیشنهای قدرتمند HP اشاره کرد. ورک استیشنها نیز مانند تجهیزات کامپیوتری دیگر از برند و مدلهای مختلفی برخوردارند. از نظر سایز و اندازه می توان آنها را با یک کیس خانگی ولی کمی بزرگتر مقایسه کرد ولی در عوض ابعاد سرور بسیار بزرگتر و وزن آنها نیز بسیار سنگینتر از ورک استیشن است و در نتیجه به فضایی جهت نگهداری از آنها نیاز است.از بهترین برند سرور نیز سرورهای HP هستند که بالاترین عملکرد و طول عمر را دارند. معمولا فضای نگهداری WorkStation ها در خانه، محل کار و.. است اما سرورها حتما باید در فضایی به نام رک با دمای بسیار خنک و در محیطهایی به نام دیتاسنتر نگهداری شوند.
سوییچ شبکه
یکی از عناصر اولیه راهاندازی اکتیو شبکه سوییچ است. سوییچ باعث میشود تا کاربران قادر به ارسال اطلاعات از طریق شبکه شوند. سوییچ ها دارای انواع متفاوتی هستند. به سوییچ هایی که برای هر یک از اتصالات موجود در شبکه داخلی استفاده میشود، سوییچ های LAN میگویند.
سوئیچهای شبکه، ابزاری کاربردی برای بسیاری از کسب و کارها و حتی استفاده در منازل است اما بسیاری از افراد نمیدانند که کارایی این سوئیچها چیست. سوئیچ ها یک قطعه ضروری برای ایجاد شبکه بین وسایل داخل یک اداره یا ساختمان یا با نگاهی تخصصیتر، یکی از عناصر اولیه راهاندازی اکتیو شبکه هستند. با استفاده از این وسیله کاربران قادر به ارسال اطلاعات از طریق شبکه هستند. سوییچ ها دارای انواع متفاوتی مانند: سوئیچ برنامه ریزی نشده (Unmanaged Switch)، سوئیچ برنامه ریزی شده (Managed Switch) و سوئیچ های هوشمند هستند. به سوییچ هایی که برای هر یک از اتصالات موجود در شبکه داخلی استفاده میشود، سوییچهای LAN میگویند. سوئیچ شبکه اجازه میدهد که دستگاههای متصل شده در شبکه با یکدیگر صحبت کنند. به این صورت که به هر دستگاه اجازه میدهد تا با هم ارتباط برقرار کرده و اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند که این موضوع برای بسیاری از کسب و کارها امری ضروری است. سوییچهای شبکه به شما امکان اتصال وسایلی مانند چاپگرها، مسیریابها، سرورها، رایانهها، به یکدیگر را میدهد. برای مثال ارسال اسناد از کامپیوتر شما به چاپگر توسط سوئیچ انجام میشود. همچنین میتوانند فایل ها و دادههای دیگر را به آسانی از یک دستگاه به دستگاه دیگر به اشتراک بگذارند. این نحوه ارسال باعث میشود که در صورت لزوم بتوانید به آسانی به فایلهای مورد نظر در دستگاه های دیگر دسترسی داشته باشید.
هاب شبکه
هاب یا hub شبکه یکی ارزان ترین دستگاهها برای توسعه و راهاندازی یک شبکه است. این دستگاه نقطه اتصال مشترک بین دستگاهها یا به اصطلاح گرههای موجود در یک شبکه است، اما بهطور کلی هاب در مقایسه با سوئیچ، دستگاه سادهتری است و قابلیتهای کمتری نیز دارد. هابهای شبکه را از نظر فنی میتوان به سه دسته تقسیم کرد: هابمنفعل (passive hub)، هابفعال (active hub) و هابهوشمند (intelligent hub).
پل یا بریج (Bridge)
پل یا بریج (Bridge) دستگاه کوچکی است که یک شبکه را به دو یا چند بخش مجزا تقسیم میکند. Bridge از جمله دستگاههایی است که عملکرد آن شبیه سوئیچ شبکه است. سادهترین نوع Bridge، Bridge دو پورتی است که حداکثر دو بخش را به هم متصل یا یک شبکه را به دو بخش تقسیم میکند، که با این شیوه، ترافیک کلی شبکه و احتمال برخورد فریمها (frame) در شبکه را کاهش می دهد. تقسیمبندی شبکه به بخشهای مجزا به افزایش بازدهی و امنیت در شبکه ما کمک خواهد کرد.
پل یا بریج (Bridge) شبکه متوجه میشود که کدام گرهها به کدام بخش شبکه متصل است و سپس ترافیک شبکه را هدایت میکند، Bridgeها برای این منظور چند قابلیت دارد:
یادگیری (Learning)
سیل (Flooding)
مسدودسازی (Filtering)
پیشبرد (Forwarding)
تعیین محدودیت زمانی (Aging)
کارت شبکه
کارت شبکه یا Network interface controller (NIC) سختافزاری است که به صورت کارتی در شیارهای توسعه مادربورد کامپیوتر قرار میگیرد و کامپیوتر را به شبکه جهانی و یا محلی متصل میکند. کارت شبکه کامپیوتر را با عناوین Network Adapter و NIC و Network Card نیز میشناسیم. این کارت امکان اتصال به شبکه را برای ما فراهم می کند. اگر بخواهیم ساده تر بیان کنیم این کارت در حقیقت یک واسط میان شبکه و کامپیوتر است که امکان برقراری ارتباط با انواع شبکه ها را فراهم میسازد. اکثر کامپیوترهای امروزی کارت شبکه را به صورت built-in دارند. یعنی دیگر نیازی به اتصال یک وسیله برای اتصال به شبکه نیست و این وسیله بخشی از مدار اصلی است، اما در برخی موارد کارت شبکه را برای افزایش و بهبود عملکرد اتصال به شبکه، اضافه میکنند.
کارت شبکه برای تمامی شبکههای کابلی، بیسیم، اینترنت، wi-fi، کامپیوتر رومیزی، لپ تاپ و یا حتی سرور بخشی حیاتی و ضروری است. کامپیوترها جهت اتصال به هم و استفاده از برنامههای هم و اشتراک برنامهها از نظر سختافزاری احتیاج به کارت شبکه یا LAN Card دارند. معمولا دو نوع کارت شبکه در بازار وجود دارد. نوع اول کارتهای ۱۰ در ۱۰ و نوع دیگر کارتهای ۱۰ در ۱۰۰. البته این موضوع را در نظر بگیرید، برای نصب کارت شبکه احتیاج به برنامه مخصوص نصب آن کارت هم داریم که حتما باید متخصص شبکه این امر را انجام دهد.
گیت وی
گیت وی (Gateway) یا دروازه راه ورود و خروجی است که باعث ارتباط دو شبکه به یکدیگر میشود. گیت وی یک دستگاه سختافزاری شبکه است که دروازهای میان دو شبکه ایجاد و این دروازه میتواند سرور، فایروال، روتر یا دستگاه دیگری باشد که ترافیک شبکه را هدایت میکند. در واقع گیت وی VoIP، پل ارتباطی بین شبکه مخابرات تلفن شهری و شبکه تلفنی مبتنی بر IP است.
گتوی دارای مدلهای مختلفی مانند: گیتوی آنالوگ، گیتوی FXO، گیتوی FXS، گیتوی دیجیتال، گیتوی GSM است.
گیت وی آنالوگ برای برقراری ارتباطات آنالوگ، همچون گوشی های تلفن سنتی و یا خطوط شهری، با یک سیستم VoIP استفاده میشود.. این نوع گیتویها بر اساس نوع اینترفیس آنالو، به دو دسته گیتوی FXS و گیتوی FXO تقسیم بندی میشوند.
گیتوی FXO برای اتصال خطوط تلفنی شهری، به شبکه VoIP مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارت دیگر تماسهای شهری که از خطوط آنالوگ آمده، توسط این گیتوی به مکالمات VoIP تبدیل میشوند.
گیتوی FXS برای اتصال گوشیهای تلفن آنالوگ قدیمی و نیز دستگاههای فکس عادی به سیستم تلفن VoIP به کار میرود.
گیت وی دیجیتال برای ارتباط سیستم تلفنی VoIP با خطوط مخابراتی دیجیتال همچون خطوط E1 استفاده میشود.
گیت وی GSM امکان ارتباط دو طرفه بین شبکه VoIP و شبکه مخابرات موبایل (GSM) را برقرار میکند. در مناطقی که دسترسی به خط شهری ندارند، راه اندازی سیستم های تلفنی تحت شبکه با استفاده از خطوط تلفن همراه، یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه است.
مودم MoDem
مودم دستگاهی به نسبت دیگر تجهیزات شناخته شدهتر و خلاصهای از دو واژه Modulator/Demodulator است که یک دستگاه سخت افزاری به شمار میرود. وظیفه اصلی این دستگاه تبدیل سیگنالهای دیجیتال به آنالوگ و بالعکس آن است.
از کاربردهای مودم میتوان به این موضوع اشاره کرد که یکی از راههای ورود به دنیای اینترنت، یک دستگاه سخت افزاری است.
بخش اول مدولاتور (Modulator): در مودم اطلاعات دیجیتال خروجی از یک کامپیوتر (صداهای قابل شنود) را به سیگنال آنالوگ تبدیل میکند، تا امکان ارسال آنها از طریق خط تلفن، DSL یا کابل به وجود آید. بخش دوم دمدولاتور (Demodulator): در مودم، سیگنالهای ورودی آنالوگ را به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند تا توسط کامپیوتر قابل استفاده و خوانا باشد.
در واقع مودم کامپیوترها را قادر به ارسال و دریافت اطلاعات، از شبکهای مانند اینترنت میکند. استفاده از مودم اصلی ترین کلید ورود به دنیای اینترنت و وب جهانی است که به طبع در بستر اینترنتی فضاهایی مانند سرویسهای آنلاین تجاری، ایمیل و..نیز وجود دارد و دسترسی به آنها نیز نیازمند دسترسی به اینترنت است.
روتر
روتر یا مسیریاب، وظیفهای قابلتوجه و اساسی در ایجاد و توسعه زیر ساخت شبکه بر عهده دارد. روتر یک سختافزار فیزیکی است که برای دریافت، تجزیهوتحلیل و ارسال بستههای داده بین شبکههای رایانهای طراحی شده. به زبان سادهتر، روتر دستگاهی است که بستههای دادهای دستگاههای موجود در شبکه را به مقصد مناسب رسانده و با این کار آنها را به اینترنت متصل میکندد. در حقیقت، روتر آدرس IP مقصد یک بسته داده را بررسی میکند، سپس بهترین راه را برای انتقال بستهها در نظر میگیرد.
بیایید برای مفهوم بهتر کارایی این دستگاه به دنیای فیزیکال برویم. پوکتها یا بستهها در اینترنت را همانند بستههای پستی تصور کنید؛ (منظور از بسته یا پوکت، اطلاعات، فایلها، نوشتهها و.. است که شما یا دیگران برای شما ارسال میکنند) هر پوکت نیازمند یک آدرس است تا به دست دریافت کنندهی صحیح برسد. شبکه محلی رایانه شما همانند یک کوچه در یک شهر است که تنها دانستن نام آن برای پستچی کافی نیست و او نیاز به اطلاعاتی از قبیل محله، نام خیابان، پلاک، آدرس پستی و.. دارد چرا که نمیتواند شما را در شهر به این بزرگی تنها با نام یک کوچه پیدا کند. پس با اطلاعات ناقص، ممکن است بسته به شخص دیگری تحویل داده شود.
روتر اطمینان حاصل میکند که هر دستگاه یک شماره منحصر به فرد دارد تا بتواند با استفاده از آنها بسته را به مسیر درست برساند. اگر نیاز به بازگرداندن داده به فرستنده آن داشته باشید یا یک بسته دیگری را خودتان ارسال کنید، روتر شما مجددا این کار را انجام خواهد داد. البته سرعت عملکرد این دستگاه به قدری زیاد است که در کمتر از چند میلی ثانیه کار انجام شده و حتی در صورت ارسال چند بسته از چند دستگاههای مختلف تاخیری در عمکرد آن احساس نخواهید کرد.
تفاوت روتر و مودم چیست؟
امروزه مودمها هر کدام یک روتر توکار در خودشان دارند و تفاوت آن با روتر بین مردم زیاد احساس نمیشود ولی افرادی که در روزهای ابتدای با اینترنت در ارتباط بودند تفاوت این دو را بسیار متوجه میشوند.
از آنجایی که مودمهای امروزه هر کدام یک روتر توکار در خودشان دارند، تفاوت بین مودم و روتر تا حد زیادی محو شده است. ولی با این حساب برای اتصال به اینترنت از طریق سرویسدهنده اینترنت (ISP) نیاز به مودم دارید و برای برقراری ارتباط بین دستگاههای خود در شبکه به روتر نیاز دارید. با این کار، روتر به مودم اجازه انتقال دادهها به نقاط مختلف را میدهد. مودم واسطهای برای انتقال دادهها به اینترنت و برگشت پاسخ به صورت معکوس است.
کابل شبکه
داشتن شبکهای پرسرعت و قدرتمند نیازمند داشتن کابل کشی شبکه پسیو یا منفعل (Passive) است، چرا که کابل کشی یک شبکه در واقع ستون فقرات یک شبکه را برای برقراری ارتباطات تشکیل میدهد و عملا بدون کابل کشی بخش عظیمی از کار انجام نخواهد شد. یک کابل کشی ساختار یافته و منظم فقط به تهیه کابل با کیفیت نیست بلکه اجرای صحیح کابل کشی شبکه با رعایت استانداردهای موجود سبب ساخت یک زیرساخت شبکه کابلی مطمئن با بالاترین میزان پهنای باند خواهد شد. این امر موجب می شود علاوه بر تامین نیاز فعلی امکان ارتقا به تکنولوژی های آتی را با کمترین هزینه و بیشترین کاربرد داشته باشید.
بیایید برای مفهوم بهتر کارایی این دستگاه به دنیای فیزیکال برویم. پوکتها یا بستهها در اینترنت را همانند بستههای پستی تصور کنید؛ (منظور از بسته یا پوکت، اطلاعات، فایلها، نوشتهها و.. است که شما یا دیگران برای شما ارسال میکنند) هر پوکت نیازمند یک آدرس است تا به دست دریافت کنندهی صحیح برسد. شبکه محلی رایانه شما همانند یک کوچه در یک شهر است که تنها دانستن نام آن برای پستچی کافی نیست و او نیاز به اطلاعاتی از قبیل محله، نام خیابان، پلاک، آدرس پستی و.. دارد چرا که نمیتواند شما را در شهر به این بزرگی تنها با نام یک کوچه پیدا کند. پس با اطلاعات ناقص، ممکن است بسته به شخص دیگری تحویل داده شود.
رک
رک یا کابینت یک محفظه یا جعبه مستطیلی یا مربعی شکل است که سرور و سایر متعلقات آن مانند روتر، مودم، سوئیچ و.. در آن قرار میگیرد. در شبکهای کامپوتری بزرگ از رکها برای ایجاد نظم و مدیریت بهتر سوئیچ، روتر، سرور و غیره استفاده میشود که بسیار حائز اهمیت است. رکها معمولا به صورت ایستاده و با رنگ سیاه هستند. که وظیفه اصلی آنها محافظت و نگهداری، تامین امنیت از دستگاههای درون خود که است. البته تمامی تجهیزاتی که در رکها قرار میگرند باید rack mount یا قابل بارگزاری در رک باشند. به عنوان مثال سوئیچ معمولی سوئیچ rack mount مقاوت است. رکها معمولا دارای سیستم تهویه هستند که این امر کارایی تجهیزات درون خود را چند برابر کرده است.
شبکه فیبر نوری
فیبر نوری یا تار نوری (Optical Fiber) رشته باریک و بلندی از یک مادّه شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است که میتواند نوری را که از یک سرش به آن وارد شده، از سر دیگر خارج کند. به شبکههای مبتنی بر فیبر نوری و تکنولوژیهای مرتبط با آن شبکه فیبر نوری میگویند. فیبر نوری داری پهنای باند بسیار بالاتر از کابلهای معمولی است و نقش اصلی آن توسعه شاهراههای ارتباطی بینالمللی و بینقارهای میباشد.
کابلهای فیبر نوری میتوانند اطلاعات را با سرعت بالاتر و همچنین در مسافتهای طولانی تر به نسبت سیمهای مسی انتقال دهند. به زبان سادهتر اگر بخواهیم بیان کنیم درون ساختار این مدل سیمها طوری طراحی شده که به نازکی موی انسان است و در یک کلاف درهم پیچیده سازماندهی میشوند. این تارهای نوری میتوانند نوری را که از یک سر آنها وارد میشود به سر دیگر برسانند. که همین عمل باعث میشود از پهنای باند بالایی برخوردار شوند و به واسطه آنها میتوان انواع دادههای تصویری و صوتی، دادههای شبکههای کامپیوتری، اینترنت و.. را با پهنای باندی بالاتر از 10 گیگ بر ثانیه انتقال داد.
فیبر نوری در بخش های مختلفی کاربرد دارد که مهمترین آنها عبارتند از : کاربرد در مخابرات ، کاربرد در حسگرها، کاربرد نظامی، کاربرد پزشکی و کاربرد در روشنایی منازل و..
اجزای داخلی فیبر نوری به شش بخش تقسیم میشود: هسته، پوسته، عنصر کشنده، بافر، لایه آلومینیومی، پوشش.
کابلهای فیبر نوری مورد استفاده در شکه به دو دسته تکحالته Single mode و چندحالته Multi mode تقسیم میشوند. که بسته به نیاز سازمان یا شرکت در هنگام طراحی و راهاندازی زیرساخت شبکه باید انتخاب شوند.
کانکتور فیبر نوری
کانکتور فیبر نوری یک قطعه کوچک است که در انتهای کابل فیبر نوری قرار میگیرد. کانکتور فیبر نوری برای اتصال و ایجاد ارتباط کابل فیبر نوری به سیستمها و ابزارهای دیگر به کار میرود. کابل فیبر نوری برای اتصال به هر سیستم دیگری باید بوسیله کانکتور فیبرنوری وصل شود. این قطعه امکان اتصال یا قطع ارتباط سریعتر نسبت به اتصال یا Splicing را ایجاد میکند.
انواع کانکتور فیبرنوری از نظر سبک ساخت عبارتند از : کانکتور فیبرنوری SC ، کانکتور فیبرنوری LC ، کانکتور فیبرنوری FC ، کانکتور فیبرنوری ST ، کانکتور فیبرنوری SMA ، کانکتور DIN ، کانکتور فیبرنوری E2000 . همه کانکتورها از سه جزء اصلی تشکیل شدهاند:
فرول (Ferrule) : رشته فیبر نوری داخل آن تعبیه شده است.
بدنه کانکتور (Connector Body) : جهت حفاظت طراحی شده است.
وسیله اتصال (Coupling Device) : کریمپ نگهدارنده و کاور یا بوت انتهایی
اما یکی از تفاوتهای مهم بین انواع کانکتورها، ابعاد و تکنیکهای کوپلینگ مکانیکی در آن ها است. همچنین کانکتورهای فیبر نوری نیز فاقد طراحی جک و پلاگین هستند و این یک تفاوتی مهم آن ها با سایر کانکتورها میباشد.
همچنین نیز از ویژگیهای یک کانکتور خوب میتوان به مواردی چون Insertion Loss پایین، Return Loss بالا، قابلیت اطمینان بالا و سهولت استفاده اشاره کرد.
من علی اکبر شافعی نزدیک به 10 سال است که در حوزه ی خدمات شبکه و راه اندازی و پشتیبانی شبکه فعالیت میکنم